نکات جالبی درباره چشم ها که اگر بدانید، شگفت زده می شوید!
لید : چشم ها مانند مدادرنگی سفیدی بین دیگر رنگ ها هستند. مدادرنگی سفیدی که شاید پررنگ ترین رنگ جعبه مداد رنگیمان باشد اما هیچ وقت به چشم نمی آید، مگر اینکه بشکند یا لا به لای کتاب هایمان گم شود. درست مثل چشم هایی که هر روز با تکیه بر آن ها صبحمان را آغاز کرده و به پایان می رسانیم اما تا زمانی که مشکلی برایشان پیش نیاید، به آن ها فکر نمی کنیم.
چشم ها یکی از جذاب ترین و پیچیده ترین قسمت های بدن هستند اما به راستی چقدر درباره ی آن ها می دانیم؟ به همین دلیل در این مقاله می خواهیم، با این عضو های دوست داشتنی بیشتر آشنا شده و 11 حقیقت جالب و شگفت انگیز درباره آن ها را بررسی کنیم.
نوزادانی که تازه به دنیا می آیند، فقط سه رنگ را تشخیص می دهند.
آنا فرانکلین، رهبر آزمایشگاه کودک دانشگاه Sussex، می گوید نوزادان هنگام تولد علاوه بر رنگ های مشکی، سفید و سایه های خاکستری، می توانند اشیاء قرمز را نیز در برابر خاکستری تشخیص دهند. دلیل اینکه آن ها نمی توانند رنگ های بیشتری ببینند این است که سلول های نورگیرنده که مسئول تشخیص رنگ ها هستند در نوزادان بسیار ضعیف می باشند. این سلول ها به سرعت قوی تر شده و بعد از گذشت 2 ماه، نوزادان می توانند بین رنگ های قرمز و سبز، تمایز قائل شده و چند هفته بعد نیز تفاوت بین آبی و زرد را متوجه می شوند. و در نهایت زمانی که کودک به 6 ماهگی می رسد، چشم هایش تکامل یافته و قادر به تشخیص رنگ ها و کنترل حرکات چشم می باشد. البته لازم به ذکر است که معاینه و مراجعه به یک اپتومتریست خوب برای سنجش چشم کودک در سنین پایین، از اهمیت زیادی برخوردار است و سبب می شود هرگونه مشکلی زودتر تشخیص داده شود.
کره چشم های شما با افزایش سن، رشد می کند.
اگر فکر می کنید که چشمان شما از کودکی تا کنون یک اندازه ثابت داشته است، در اشتباهید. در حقیقت، چشمان شما در دو سال اول زندگی رشد زیادی پیدا کرده و هنگامی که بلوغ را پشت سر می گذارید، رشد دیگری رخ می دهد. و به طور کلی می توان گفت چشم های یک نوزاد 6 ماهه به اندازه دو سوم اندازه آن ها در بزرگسالی می باشد.
لنزهای تماسی هیچ وقت پشت چشم های شما گم نمی شوند.
اگر از لنزهای رنگی یا طبی استفاده می کنید و نگران این هستید که لنز ها، پشت چشم هایتان برود و گیر کند، باید گفت که خیالتان راحت! این اتفاق هیچ وقت نمی افتد. و اگر لنز شما طوری جا به جا شده که قابل دیدن نیست، فقط زیر پلک فوقانی شما گیر کرده و این اصلا ترسناک نیست. در واقع غشای نازک و شفافی به نام ملتحمه، در لبه پلک به پوست چسبیده و سفیدی چشم شما را پوشانده است که مانند یک محافظ عمل کرده و مانع برگشت اشیاء در پشت چشم می شود.
سریع ترین عضله بدن، در واقع عضله چشم ها است.
ماهیچه های خارجی چشم به شما اجازه می دهند در تمام جهات نگاه کنید. هر کدام از چشم های شما، 6 ماهیچه خارجی دارد که بسیاری از حرکاتشان، غیرارادی است و به شما این امکان را می دهند که چشم خود را به اطراف تکان داده و بدون نگاه کردن به چیزی، آن را در دید محیطی خود ببینید. وقتی که هر دو چشم شما در یک راستا حرکت می کنند، حرکت ساکاد (saccade) نامیده می شود که به معنی حرکت سریع و همزمان هر دو چشم در یک جهت است. دکتر رضا شادمهر، استاد مهندسی پزشکی و علوم اعصاب در دانشگاه جان هاپکینز، می گوید : “حرکت ساکاد چشم، سریع ترین حرکت داوطلبانه ای است که می توانیم انجام دهیم و چشم ها با سرعت 500 درجه در ثانیه یا بیشتر حرکت می کنند”.
چشم ها قبل از هر چیزی شما را لو می دهند.
وقتی که در هر کدام از دست هایتان، یک نوع شکلات بگذارید و مقابل کودکی بنشینید، قبل از اینکه او انتخاب کند، از روی چشم هایش متوجه می شوید که کدام شکلات را انتخاب می کند. و شاید برایتان جالب باشد که چنین چیزی حقیقت دارد و دکتر رضا شادمهر در سال 2015 طی آزمایشی به آن پی برده است. در سال 2015 دکتر شادمهر و همکارانش آزمایشی انجام دادند که در طی آن، داوطلبان رو به روی کامپیوتر نشسته و دو گزینه برایشان روی صفحه کامپیوتر نمایش داده شد که باید یکی را انتخاب می کردند. آن دو گزینه موارد زیر بودند:
- امروز ده دلار بگیرید
- سی روز صبر کرده و بعد سی دلار بگیریید
در ابتدای این آزمایش سرعت حرکت چشم های افراد به سمت گزینه اول و دوم یکسان بود اما کمی بعد، قبل از اینکه انتخاب کنند، چشم هایشان با سرعت بیشتری به سمت گزینه ی انتخابیشان، حرکت می کرد.
چشم ها هم دچار آفتاب سوختگی می شوند.
استفاده از عینک آفتابی هنگام قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید، بی دلیل نیست. در واقع قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش، ممکن است به سطح قرنیه و ملتحمه صدمه زده و باعث بروز بیماری برف کوری (Photokeratitis) شود. در این بیماری، آفتابسوختگی قرنیه باعث میشود تاولهای کوچکی بر روی سطح قرنیه ظاهر شوند و معمولا با علائمی مانند احساس درد در چشم، قرمزی چشم، التهاب و ورم چشم ها، احساس جسم خارجی داخل چشم، تاری دید، سردرد و دیدن هاله ای در اطراف چراغ ها همراه می باشد. در صورت بروز چنین علائمی باید سریعا به یک متخصص چشم پزشکی مراجعه کنید.
حالا که بحثمان به متخصص چشم پزشکی رسید، جا دارد بگوییم بسیاری از مشکلات و بیماری های چشم به صورت کاملا تدریجی بروز پیدا می کنند و همین عامل باعث می شود تا معاینه و سنجش چشم ها هر چند وقت یک بار از اهیمت زیادی برخوردار باشد. البته برای انجام معاینات اولیه می توان به اپتومتریست مراجعه کرده و در صورت لزوم، اپتومتریست، شما را به یک متخصص چشم پزشکی ارجاع می دهد.
همچنین ما در وبسایت کرج تبلیغ که یک بانک مشاغل معتبر در جهت معرفی تمام مشاغل و اصناف کرج می باشد، لیستی از بهترین متخصصین چشم پزشکی کرج و مراکز بینایی سنجی را معرفی کرده ایم.
نظرات کاربران (0) ارسال نظر