از صفر تا صد سامانه همتا و رجیستری گوشی موبایل
سامانه همتا تقریبا به تازگی شروع به کار کرده و هم اکنون کاربران میتوانند از طریق این سامانه کارهایی زیادی از قبیل ثبت گوشی های موبایل مسافرتی، استعلام اصالت گوشی موبایل، فعال سازی گوشی و غیره را انجام دهند. در این مقاله قصد داریم توضیحات جامعی در مورد سامانه همتا و رجیستری گوشی موبایل خدمتتان ارائه کنیم. با موبایل کمک همراه باشید.
مقدمهای در رابطه با طرح رجیستری گوشی موبایل
حتما در مورد طرح رجیستری گوشی های موبایل خبرهایی شنیدهاید. طرح رجیستری به هدف جلوگیری از واردات گوشی های قاچاق به داخل کشور پیادهسازی شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این طرح توصیه میکنیم به مطالعه مقاله “هر آنچه باید در مورد طرح رجیستری گوشی موبایل بدانید!” بپردازید. فاز اول طرح رجیستری در مهر ماه پیاده سازی شد و از 14 آذر ماه هم شاهد پیاده سازی فاز دوم این طرح بودیم که مختصر آیفون و آیپدهای اپل میشود.
اما مطمئنا در این میان سوالات زیادی برای کاربران و حتی فروشندگان به وجود میآید. چگونه گوشی را رجیستر کنیم؟ چگونه باید از اصالت گوشی با خبر شویم و غیره همگی تنها بخشی از سوالاتی هستند که در ذهن افراد ایجاد شدهاند. برای رفع این ابهامات سامانه همتا شروع به کار کرده است. سامانه همتا در واقع یک پایگاه همیشه در دسترس برای پاسخگویی به سوالات افراد در رابطه با طرح رجیستری موبایل است. دسترسی به این سامانه از طریق سایت، از طریق کد دستوری USSD، پیامک و حتی اپلیکیشن آن امکانپذیر است.
اما چگونه میتوانیم از سامانه همتا استفاده کنیم و این سامانه دقیقا شامل چه بخش هایی میشود؟ در ادامه این مطلب قصد داریم به طور جامع در رابطه با سامانه همتا و طرح رجیستری موبایل صحبت کنیم. چنانچه در رابطه با هر یک از بخش های مقاله سوالی داشتید، میتوانید ضمن تماس با کارشناسان واحد پشتیبانی موبایل کمک از آن ها راهنمایی دقیق تری بخواهید. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: نمایندگی تعمیرات گوشی اپل در تهران
سامانه همتا دقیقا چیست؟
همانطور که اشاره داشتیم سامانه همتا پایگاه یا واسطی برای ثبت اطلاعات گوشی های موبایل و است. دسترسی به این سامانه از طریق وب سایت، کد USSD، اپلیکیشن و پیامک امکانپذیر است. به منظور دسترسی به تمام قابلیت ها و ویژگی هایی که این سامانه در اختیار کاربران قرار داده باید از طریق وبسایت در آن ثبت نام کنید. ثبت نام با وارد کردن شماره تلفن همراه شما امکانپذیر خواهد بود. برای مراجعه به صفحه ثبت نام در سامانه همتا بر روی این قسمت کلیک کنید.
سامانه همتا در حالت عادی و بدون نیاز به ثبت نام دو ویژگی اصلی را در اختیار کاربران قرار میدهد. اولین ویژگی مربوط به استعلام وضعیت گوشی موبایل میشود و دومین ویژگی مربوط به فعال سازی گوشی های جدیدی میشود که خریداری کردهاید و باید به منظور استفاده فعال شوند. سایر ویژگی ها و قابلیت هایی که در سامانه همتا ارائه شدهاند فقط با ثبت نام در اختیارتان قرار داده میشوند. در ادامه بیشتر در مورد دو ویژگی اصلی سامانه همتا صحبت خواهیم کرد.
نحوه استعلام اصالت گوشی در سامانه همتا
اگر در حال خرید یک گوشی جدید هستید حتما باید با استفاده از قابلیت استعلام اصالت گوشی موبایل در سامانه همتا وضعیت آن را بررسی کنید و مطمئن شوید که گوشی مورد نظر در طرح رجیستری ثبت شده و اصطلاحا قاچاق یک غیرقانونی نیست. بدین منظور کافیست مراحل زیر را طی کنید:
- با کلیک بر روی این قسمت به صفحه اصلی سامانه همتا مراجعه کنید.
- بر روی گزینه استعلام اصالت کلیک کنید.
- در فیلد اول پنجره پاپ آپی که نمایان شده است باید کد IMEI گوشی خود را وارد کنید. به منظور پیدا کردن کد IMEI گوشی میتوانید وارد بخش دایلر آن شده و شماره *#06# را بگیرید.
- در فیلد دوم هم شماره امنیتی که به صورت حروفی نوشته شده را به صورت عددی وارد کنید.
- بر روی گزینه جستجوی کلیک نمایید.
مشاهده خواهید کرد که در کمتر از 1 ثانیه نتیجه جستجوی شما نمایش داده میشود. اگر با پیغامی مثل عکس فوق مواجه شدید، گوشی شما در طرح رجیستری ثبت شده و هیچ مشکلی برای استفاده از آن نخواهید داشت. اما اگر اصالت گوشی توسط سامانه همتا تکذیب شود، گوشی مورد نظر در طرح رجیستری موبایل ثبت نشده و به صورت قاچاق یا غیر قانونی وارد بازار کشور شده است.
بیشتر بخوانید: تعمیرات تخصصی گوشی سامسونگ با گارانتی
در این شرایط به هیچ وجه گوشی مورد نظر را خریداری نکنید و حتی اگر آن را خریداری کردهاید و به تازگی از این موضوع مطلع شدهاید، سریعا گوشی را به فروشنده برگردانید و در صورت نیاز مراتب را به مراجع قضایی منتقل کنید. استعلام اصالت گوشی های موبایل بدون نیاز به مراجعه به سایت سامانه همتا و از طریق کد USSD هم امکانپذیر است. بدین منظور کافیست مراحل زیر را طی کنید:
- وارد دایلر گوشی شده و شماره *7777# را وارد کرده و شمارهگیری کنید.
- گزینه 2 یا استعلام اصلت گوشی را انتخاب کنید.
- کد IMEI گوشی را وارد کنید. برای پیدا کردن کد IMEI کافیست که از دایلر گوشی شماره *#06# را بگیرید.
بعد از ارسال کد IMEI پیغام فوق را مشاهده خواهید کرد و نتیجه استعلام از طریق پیامک برای شما ارسال میشود. بنابراین به منظور استعلام وضعیت گوشی در سامانه همتا الزامی مبنی بر ورود به سایت این سامانه وجود ندارد و کد USSD اختصاصی این سمانه یا مشخصات *7777# به راحتی دسترسی به قابلیت های آن را امکانپذیر کرده است.
بیشتر بخوانید: تعمیرات تلفن همراه
نحوه فعال کردن گوشی از طریق سامانه همتا
اما قابلیت اصلی دیگری که توسط سامانه همتا ارائه شده مربوط به امکان فعال سازی گوشی های موبایل میشود. هر گوشی جدید و قانونی (ثبت شده در طرح رجیستری موبایل) که خریداری میکنید باید به منظور استفاده فعال سازی شود. این کار میبایست توسط مشتری و بعد از وارد کردن سیم کارت در گوشی و روشن کردن آن انجام شود. زمانی که بعد از خرید یک گوشی ثبت شده در طرح رجیستری، سیم کارت خود را داخل آن قرار داده و گوشی را روشن میکنید یک پیامک دریافت خواهید کرد که به شما هشدار میدهد گوشی شما فعال سازی نشده است و باید فعال سازی را انجام دهید. در این شرایط میبایست مراحل زیر را طی کنید:
- با کلیک بر روی این قسمت به صفحه اصلی سامانه همتا مراجعه کنید.
- گزینه فعال سازی را انتخاب کنید.
- اطلاعات مورد نیاز را در فیلدهای ارائه شده وارد کنید. این اطلاعات شامل شماره تماس، کد IMEI، کد فعالسازی و کد امنیتی میشود.
نکته: کد فعال سازی که باید در این مرحله وارد شود توسط فروشنده در اختیارتان قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: تعمیرات سامسونگ گلکسی S20
بدین ترتیب فعال سازی گوشی مورد نظر انجام میشود. در نظر داشته باشید که گوشی های قدیمی تری که قبل از پیاده سازی طرح رجیستری خریداری شدهاند نیازی به فعال سازی ندارند و این مراحل فقط باید برای گوشی های جدیدی طی شوند که شامل طرح رجیستری میشوند. لازم به اشاره است که فعال سازی گوشی موبایل از طریق سامانه همتا بدون نیاز به ورود به سایت همتا و از طریق کد USSD در گوشی موبایل هم امکانپذیر است. مراحل انجام این کار به شرح زیر هستند:
- وارد بخش دایلر گوشی شوید و شماره *7777# را وارد کنید.
- شماره 2 را وارد و گزینه Send یا ارسال را لمس کنید.
- کد IMEI گوشی خود را وارد کرده و گزینه ارسال یا Send را لمس کنید. برای پیدا کردن کد IMEI گوشی کافیست که شماره *#06# را در دایلر گوشی شمارهگیری کنید.
- شماره سیم کارت خود را به جهت فعال سازی وارد و گزینه ارسال یا Send را انتخاب کنید.
- کد فعال سازی که فروشنده در اختیارتان قرار داده را وارد و گزینه Send یا ارسال را انتخاب کنید.
- اطلاعاتی که ارائه شده را بررسی و تایید کنید. برای تایید باید گزینه ارسال یا Send را لمس کنید.
مشاهده خواهید کرد که پیغامی مبنی بر فعال سازی موفق گوشی برایتان نمایش داده میشود. بدین ترتیب پروسه فعال سازی گوشی در سامانه همتا تکمیل میشود. میتوانید بدون هیچ مشکلی از گوشی همراه خود استفاده میکنید.
بیشتر بخوانید: تعمیرات آیفون XS
انتقال مالکیت در سامانه همتا
همانطور که اشاره کردیم شما با فعال سازی گوشی موبایل از طریق سامانه همتا در واقع ارتباط مابین گوشی و سیم کارت آن را امکانپذیر میکنید. بنابراین شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که با تغییر سیم کارت گوشی چه اتفاقی رخ میدهد؟! برای مثال تصور کنید که قصد دارید گوشی خود را به فرد دیگری بفروشید. در این شرایط باید انتقال مالکیت انجام شود. مراحل انتقال مالکیت از طریق کد USSD به شرح زیر است:
نکته: طبق اطلاعاتی که از سوی سامانه همتا ارائه شده، کاربران برای جابجا کردن سیم کارت های خود در گوشی نیازی به انتقال مالکیت ندارند و انجام این امر فقط در شرایطی الزامی است که شما گوشی موبایل خود را به فرد دیگری بفروشید.
- به دایلر گوشی مراجعه کرده و کد *7777# را شمارهگیری کنید.
- گزینه انتقال مالکیت را انتخاب نمایید.
- مشاهده خواهید کرد که کدهای IME دستگاه های ثبت و فعال شده سیم کارتتان نمایش داده میشوند. این کدها مربوط به گوشی هایی میشوند که تحت مالکیت سیم کارت شما قرار دارند. در این مرحله باید عدد مربوط به شناسه گوشی که قصد انتقال مالکیت آن را دارید وارد و ارسال کنید. اگر شناسه گوشی در لیست موجود نیست، آن را تایپ و ارسال کنید.
- در این مرحله باید شماره موبایلی که قصد دارید مالکیت گوشی به آن انتقال داده شود را وارد کنید و گزینه ارسال یا Send را انتخاب نمایید.
- مشخصات را تایید نمایید.
- زمانی که پیغام فوق نمایان شد، کد فعال سازی گوشی به سیم کارت جدید (مقصد) ارسال شده است.
حالا باید خریداری گوشی یا همان کسی که قرار است مالکیت گوشی به وی انتقال داده شود مراحلی را که در بخش فعال سازی گوشی موبایل در سامانه همتا شرح داده شد را طی نماید و در فیلد کد فعالسازی کدی را وارد کند که از طریق پیامک برای او ارسال شده است.
بیشتر بخوانید: تعمیر یا تعویض ال سی دی iPhone 11
تکلیف گوشی های مسافرتی که از خارج کشور وارد ایران شدند چه میشود؟
تصور کنید که سفری به یکی از کشورهای خارجی داشتهاید و یک گوشی را از آن کشور خریداری کرده و با خود به ایران میآورد. در این شرایط تکلیف چیست؟ بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران که در تاریخ ۲۳ آبان ۱۳۹۶ منتشر شد، تمام مسافرینی که از خارج کشور اقدام به خرید موبایل کنند و آن را به داخل ایران بیاورند میبایست مراتب را به گمرک اطلاع داده و حقوق و عوارض گمرکی را پرداخت نمایند تا بدین ترتیب قادر به ثبت گوشی خود در طرح رجیستری و فعال سازی آن از طریق سامانه همتا باشند. در غیر این صورت گوشی مورد نظر به عنوان گوشی غیر قانونی و قاچاق شناخته میشود و امکان ثبت آن در سامانه همتا وجود نخواهد داشت. اما چطور باید یک گوشی مسافرتی را قانونی کرده و اصطلاحا از دین گمرک خارج کنیم؟
بدین منظور دو روش مختلف وجود دارند. روش اول مربوط به مراجعه به دفاتر گمرکی در حین ورود به کشور و پرداخت حقوق گمرکی گوشی میشود. در روش اول مسافر باید در حین ورود به کشور به دفاتر گمرک مستقر در فرودگاه (یا پایانه های مرزی) مراجعه کرده و هزینه گمرکی گوشی را پرداخت نماید. لازم به اشاره است که هزینه گمرکی گوشی متغیر بوده و با توجه به نوع و مدل گوشی توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد. بعد از پرداخت هزینه گمرک برای مسافر یک مجوز صادر میشود که در آن نام شخص مسافر، شماره پاسپورت، مدل، برند و شناسه تلفن همراه (IMEI) و سایر مشخصات آن درج شدهاند. مسافر باید این مجوز را تا پایان فعال سازی گوشی خود به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تعمیرات سامسونگ گلکسی A10
اما اگر تمایلی مبنی بر پرداخت حقوق گمرکی گوشی در بدو ورود به خاک کشور ندارید هم مشکلی وجود ندارد و میتوانید در آینده و هر زمان که تمایل داشتید به صورت آنلاین عوارض گمرکی گوشی را پرداخت کرده و گوشی را از دین گمرک خارج کنید. بدین منظور کافیست که به سایت گمرک مراجعه نمایید و مراحل مورد نیاز را طی کنید. مراحلی که بدین منظور باید توسط کاربر یا بهتر بگوییم مسافر طی شوند به شرح زیر است:
با کلیک بر روی این قسمت به سایت رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایرانی مراجعه کنید. در صفحهای که پیش رویتان قرار دارد یک فیلد قابل مشاهده است. در این فیلد کد IMEI گوشی موبایلی را وارد کنید که تمایل دارید عوارض گمرکی آن پرداخت شده و گوشی از دین گمرک خارج شود. بعد از وارد کردن کد IMEI و تصویر امنتی بر روی گزینه “ادامه” کلیک کنید.
در مرحله بعد باید مشخصات گوشی خود را وارد کنید. مشخصات گوشی شامل برند، مدل و مشخصات فنی خاص آن میشود. سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران تاکید داشته تا کاربران در وارد کردن صحیح اطلاعات گوشی خود در این مرحله نهایت دقت را صرف کنند، در غیر این صورت مسئولیت هرگونه عواقب احتمالی بر عهده متقاضی خواهد بود. پس از وارد کردن اطلاعات گوشی باید سیم کارتی که تمایل دارید در آن فعال شود، کد ملی و شماره پاسپورت خود را وارد هم وارد نمایید. سپس تیک گزینه پایین کادر را زده و وارد مرحله بعد شوید.
نکته: سیم کارتی که در این مرحله به منظور فعال سازی در گوشی اطلاعات آن را وارد میکنید باید حتما به نام فردی باشد که گذرنامه و مشخصات کد ملی او در سیستم ثبت شده است. در غیر این صورت سیستم سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران به شما اجازه نمیدهد تا وارد مرحله بعد شوید.
در این مرحله یک کد امنیتی به شماره سیم کارت شما ارسال میشود. شما باید این کد را در فیلد امنیتی ارائه شده وارد کنید و بر روی گزینه “ادامه” کلیک نمایید.
در نهایت مبلغی که باید به سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران پرداخت کنید برایتان نمایش داده میشود. با پرداخت موفقیت آمیز این مبلغ، تاییدیه گمرک به سامانه همتا ارسال میشود و شما قادر به ثبت و فعال سازی گوشی در سامانه همتا میشوید. طبق اطلاعاتی که توسط سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران و سامانه همتا ارائه شده، انتقال تاییدیه گمرک به همتا ممکن است با تاخیر انجام شود، لذا نمیتوانید به محض پرداخت هزینه گمرک نسبت به ثبت و فعال سازی گوشی در سامانه همتا اقدام کنید و لازم است کمی صبور باشید. نکات تکمیلی که در این بین به منظور ثبت گوشی های مسافرتی باید در نظر داشته باشید به شرح زیر هستند:
- انتقال تاییدیه گمرک به سازمان همتا پروسهای زمانبر بوده و به صورت آنی انجام نمیشود.
- طبق بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران، مسافر فقط ۳۰ روز پس از ورود به کشور مجاز به اظهار گوشی موبایل و پرداخت عوارض آن است. پس از گذشت این 30 روز گوشی کاربر غیر قابل استفاده میشود.
- در صورتی که مسافر پرداخت عوارض گمرکی گوشی موبایل خود را سریعا انجام نداده و در روز های پایانی مهلت پرداخت 30 روزه عوارض اقدام به انجام این کار کند، احتمال قطع شدن سرویس گوشی وی وجود دارد. در این شرایط کاربر میتواند پس از پرداخت هزینه گمرک و انتقال اطلاعات از سامانه گمرک به سامانه همتا، گوشی خود را مجددا مورد استفاده قرار دهد.
بیشتر بخوانید: تعمیر یا تعویض ال سی دی S20 Plus سامسونگ – G985 |
جمعبندی
موارد فوق اصلی ترین موضوعاتی هستند که باید در مورد سامانه همتا و رجیستری گوشی موبایل به آن ها توجه داشته و از نحوه بکارگیری آن ها مطلع باشید. دقت کنید که مشتریان گرامی موظف هستند در حین خرید یک گوشی موبایل جدید وضعیت آن را بررسی و از اصالت آن اطمینان حاصل کنند. ضمنا وظیفه فعال سازی گوشی های موبایل خریداری شده هم بر عهده مشتریان عزیز است. چنانچه در رابطه با هر یک از بخش های مقاله سوالی داشتید، میتوانید ضمن تماس با کارشناسان واحد پشتیبانی موبایل کمک از آن ها راهنمایی دقیق تری بخواهید.
بیشتر بخوانید:
شماره اشتباهی را ثبت کردم گوشی آکبند حالا باید چه کار کنم به صاحب شماره اشتباه دسترسی ندارم
سلام
من یه گوشی خارج از کشور خریدم و ازش استفاده کردم. در زمان ورود به ایران سیم کارت خارجم توش بود و سیم کارت ایرانم توش نبود.
حالا که اومدم ایران میتونم عوارض رو پرداخت نکنم؟ چون هیچ وقت نمیخوام توش سیم کارت ایران رو بندازم.
تکلیف من چی میشه که نمیخوام از خدمات داخلی استفاده کنم ؟
با تشکر
سلام گوشی من دوسیم کارته هس امه یه دونه شماره سریال داره ک عوض شده و فقط یه دونه سیمکارتم روش ثبته سیم دوش ثبت نیس فقط براینترنت میشه استفاده کرد ولی مالک قبلی ازهردوسیمکارت استفاده میکردلطفا راهنمایی کنین استعلام مالکیت هم که میگیرم میگه به دلیل جعل این شناسه برروی دسنتگاههای مختلف وجلوگیری ازتضییع حقوق مالک امکان پذیرنیست
سلام
من گوشی ردمی خریدم کد فعالسازیش رو کم کردم بهم چیام داده تا ۲۷ بهمن غیر فعال میشه . به فروشنده هم زنگ میزنم میگه باید کر رو بهم بدی . نمی دونم باید چیکار کنم. لطفا راهنمایی بفرمایید.
من یه گوشی ردمی خریدم که در زمان انتقال مالکیت یکی از شماره های سیم کارتم جابجا ثبت شد و مالکیت با شماره دیگه ای که مربوط به من نیست انتقال پیدا کرد حالا هرچی به اون شماره زنگ میزنم اصلا به اپراتور وصل نمیشه رفتم دفتر نمایندگی رایتل میگه اصلا همچنین شماره ای وجود نداره…
حالا باید چکار کنم.. ً؟ شانس بده من به هرکی میخوام بفروشم چون قابل انتقال نیست کسی نمیخره…
آیا میشه با همچنین مشکل فروخت یا انتقال مالکیت داد…