آیا گوشی‌های هوشمند به چندین دوربین نیاز دارند؟

تعداد دوربین گوشی موبایل

از زمانی که دوربین‌ها به برگ برنده گوشی‌های هوشمند برای فروش تبدیل شده‌اند، شرکت‌های بزرگ تلاش زیادی برای بهبود کیفیت آنها کرده‌اند. در سال‌های نه‌چندان دور بیشتر تمرکز روی تعداد مگاپیکسل دوربین‌ها بود و همه تلاش می‌کردند دوربین گوشی تولیدی آنها مگاپیکسل بیشتری داشته باشد. اما در سال‌های اخیر ترند جدیدی جای مگاپیکسل بیشتر را گرفته‌ است؛ تعداد دوربین پشت گوشی بیشتر!

این روزها گوشی‌های هوشمند با 3 یا 4 دوربین کاملا معمولی و عادی هستند و تعداد دوربین‌های پشت گوشی روزبه‌روز در حال افزایش است. البته همین حالا گوشی‌هایی با 5 دوربین و بیشتر نیز در بازار به فروش می‌رسند! تمام این موارد این سوال را در ذهن ما به وجود می‌آورد؛ آیا گوشی‌های هوشمند به دوربین‌های چندگانه نیاز دارند؟ در این مطلب می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم و در کنار آن تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی را توضیح دهیم.

بیشتر بخوانید: برنامه کلاب هاوس چیست؟ همه چیز درباره کلاب هاوس!

چرا یک گوشی هوشمند باید بیشتر از 1 دوربین داشته باشد؟

داشتن چندین دوربین در حالت کلی به معنای بهبود کیفیت تصویر و عملکرد زوم اپتیکال است. هرچه تعداد دوربین بیشتری داشته باشید شانس شما برای گرفتن یک عکس باکیفیت بیشتر می‌شود. هر دوربین یک لنز دارد که وظیفه ثبت نور در حالت خاص را به عهده دارد. بعضی دوربین‌ها لنزی فوق عریض دارند تا در یک تصویر فضای بیشتری را جای دهند و بعضی دوربین‌ها لنزی با حساسیت بالا نسبت به نور سفید و سیاه دارند. دسته دیگری از دوربین‌ها نیز وظیفه جمع‌آوری اطلاعات درباره عمق تصویر را بر عهده دارند. مجموع این اطلاعات در کنار هم می‌تواند یک عکس واضح، با عمق میدان مناسب است؛ حتی در شرایط نوری کم!

حالا سوال دیگری شکل می‌گیرد؛ چرا فقط یک دوربین گوشی وجود ندارد که تمام این کارها را باهم انجام دهد؟ برای پاسخ به این سوال بیایید ساختار دوربین‌های حرفه‌ای را بررسی کنیم. دوربین‌های مخصوص عکاسی مانند DSLR لنزهایی دارند که در یک محور حرکت می‌کند و به دوربین اجازه می‌دهد زاویه دید وسیع‌تری داشته باشد یا روی یک سوژه متمرکز شود. این اتفاق را می‌توانید در بزرگ و کوچک شدن لنز هنگام عکاسی ببینید؛ البته بیرون آمدن و فرورفتن تشبیه دقیق‌تری است.

تعداد دورین در گوشی جدید

این فرایند به زوم اپتیکال یا بزرگ‌نمایی نوری معروف است؛ زیرا لنز با حرکت رو به عقب و جلو، ورود نور به سنسور را کنترل می‌کنند و عدسی‌ها باعث بزرگ‌تر یا کوچک‌تر شدن تصویر می‌شوند. این رقص زیبای نور در دوربین نیازمند یک لنز بزرگ است، دقیقا شبیه به همان لنزهای بزرگی که عکاسان خبری، ورزشی، هنری و … دارند. بزرگی لنز در دنیای عکاسی پذیرفته شده است اما وقتی پای یک گوشی هوشمند در میان باشید، داشتن یک لنز بزرگ چند کیلویی اصلا جزو گزینه‌ها نیست! احتمالا کم‌کم دلیل حضور تعداد دوربین پشت گوشی را متوجه می‌شوید.

در گوشی‌های هوشمند اندازه و وزن بسیار مهم است. اگر بخواهید امکانات یک دوربین DSLR و لنز آن را به دوربین گوشی‌های هوشمند منتقل کنید باید یک لنز بافاصله کانونی متغیر را به گوشی هوشمند اضافه کنید که نیازمند فضای زیاد و برآمدگی چند سانتی‌متری در پشت گوشی می‌شود. در دنیایی که برآمدگی چند میلی‌متری روی گوشی‌ها چیزی شبیه به جرم نابخشودنی است قطعا همچنین کاری امکان‌پذیر نیست. اگرچه سامسونگ با معرفی Galaxy K Zoom در سال 2014 تلاش کرد یک لنز متغیر را به گوشی هوشمند اضافه کند اما در بازار محبوبیت خوبی به دست نیاورد و این پروژه شکست خورد. احتمالا کم‌کم دلیل حضور تعداد دوربین پشت گوشی را متوجه می‌شوید. اما تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی چیست؟ برای درک بهتر این موضوع باید اطلاعات بیشتری کسب کنیم.

بیشتر بخوانید: بهترین گوشی‌های 5G بازار 2021

عدسی‌ها و فاصله کانونی

برای اینکه دقیقا بدانید چرا گوشی‌‌های هوشمند به چند دوربین نیاز دارند باید کارکرد فاصله کانونی و عدسی‌ها را بدانید. نکته بعدی تاثیر عدسی و فاصله کانونی بر زاویه دید یا میدان دید است. با دانستن این موارد بهتر می‌توانید دلیل اضافه شدن تعداد زیاد دوربین به پشت گوشی را متوجه شوید.

به زبان ساده، فاصله کانونی فاصله مرکز لنز دوربین و محل برخورد نور روی سنسور دوربین است. این فاصله برحسب میلی‌متر اندازه‌گیری می‌شود مانند لنزهای 50 میلی‌متری. هرچه فاصله کانونی کمتر باشد، مانند لنزهای 24 میلی‌متری، عکس‌های با زاویه دید گسترده‌تری ثبت می‌شود. در طرف مقابل هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد، مانند لنزهای 130 میلی‌متری، زاویه دید باریک‌تر و قدرت بزرگ‌نمایی بیشتر خواهد شد.

تفاوات تعداد دوربین گوشی موبایل

نوع دیگری از لنزها وجود دارد که به لنزهای متغیر معروف شده است. همان‌طور که از اسم این لنز پیداست فاصله کانونی آن متغیر است و می‌تواند از زاویه دید گسترده و قدرت بزرگ‌نمایی زیاد را پوشش دهد. نمونه این لنزها را در دوربین‌های DLSR زیاد می‌بینم. برای نمونه کیت 55-18 یکی از لنزهای متغیر است. عدد ثبت‌شده روی این لنز به این معناست که این لنز می‌تواند از فاصله کانونی 18 تا 55 میلی‌متری را پوشش دهد. در این لنزها، شیشه درون لنز برای تغییر فاصله کانونی تغییر می‌کند.

لنزهایی که فاصله کانونی ثابت دارند شیشه متحرک نیز ندارند. درنتیجه این لنز فقط برای استفاده از یک میدان دید و یک بزرگ‌نمایی ثابت قابل‌استفاده است. شما امکان تغییر هیچ‌کدام از مشخصات را ندارید. این نوع لنز‌ها هستند که در دوربین گوشی‌های هوشمند استفاده می‌شوند. وقتی می‌خواهید یک گوشی هوشمند خوش‌ساخت بسازید باید آن را نازک نگه‌دارید. برای همین استفاده از لنزهای متغیر امکان‌پذیر نیست. حالا راه‌حل ساخت یک دوربین باکیفیت برای گوشی هوشمند چیست؟ استفاده از چند دوربین با فاصله کانونی و میدان دید مختلف! استفاده از چند دوربین با لنز ثابت باعث می‌شود گوشی‌های هوشمند بتوانند زوایای مختلف با بزرگنمایی‌های مختلف را ثبت کنند. تفاوت تعداد دوربین گوشی‌های هوشمند نیز اینجا مشخص می‌شود. هرچه دوربین بیشتری داشته باشید گزینه‌های بیشتری برای عکاسی دارید.

هرکدام از دوربین‌های گوشی چه عملکردی دارند؟

وقتی به مشخصات دوربین‌های گوشی‌های امروزی نگاهی بیاندازید قطعا با اصطلاحات عریض، فوق عریض، تله‌فوتو و … برخورد داشته‌اید. تا‌به‌حال به این فکر کردید که هرکدام از این نام‌ها چه معنایی دارد؟ این‌ها اسامی دوربین‌های مختلف گوشی هوشمند است. هرکدام از این دوربین‌ها وظیفه مشخصی دارند و برای انجام کار خاصی طراحی شده‌اند. در ادامه برای درک بهتر تفاوت تعداد دوربین‌های پشت گوشی، این لنزها را بررسی می‌کنیم.

لنزهای عریض (Wide-angle)

طراحی و ساخت دوربین‌های گوشی برای هر شرکت متفاوت است اما تمام دوربین‌های چندگانه امروزی یک لنز با زاویه دید عرض دارند. این لنزها فاصله کانونی کم و ثابت دارند که به آنها امکان ثبت تصاویری با میدان دید گسترده می‌دهد. این دوربین‌ها معمولا لنز اصلی دوربین گوشی‌ هوشمند است و بهترین گزینه برای عکاسی از مناظر، عکاسی خیابانی و عکاسی از سوژه‌هایی است که نیاز زیادی به ثبت جزئیات ندارند. لنزهای عریض یا واید نور زیادی جذب می‌کنند و عمق میدان عمیقی دارند؛ یعنی تمام اجزای عکس و سوژه‌ها در کانون توجه هستند و تمرکز روی سوژه خاصی نیست.

دوربین 108 مگاپیکسلی گوشی گلکسی اس 21 اولترا از این نوع لنز استفاده می‌کند که فاصله کانونی 26 میلی‌متری دارد. این فاصله کانونی استاندارد امروزی لنرهای واید گوشی‌های هوشمند است.

لنزهای فوق عریض (Ultrawide)

این لنزها نسخه عریض‌تر لنزهای عریض هستند! فاصله کانونی این لنزها بسیار کوتاه است برای همین زاویه‌ دید تصاویری که با این لنز ثبت می‌شود بسیار گسترده است. این لنزها برای ثبت مناظر وسیع بهترین گزینه‌ هستند. با استفاده از این لنز می‌توانید مناظر طبیعی را به بهترین شکل ممکن ثبت کنید یا پایین یک ساختمان بلند بایستید و کل ساختمان را در عکس خودتان جای دهید!

دوربین 12 مگاپیکسلی گوشی گلکسی اس 21 اولترا از نوع اولترا واید یا فوق عریض و با فاصله کانونی 12 میلی‌متر است.

لنز تله‌فوتو (Telephoto)

برخلاف لنزهای عریض و فوق عریض، فاصله کانونی لنزهای تله‌فوتو بسیار زیاد است؛ به این معنی که به‌جای گرفتن یک عکس با زاویه دید گسترده، با عکسی باقابلیت بزرگ‌نمایی زیاد روبرو هستیم. این لنزها را در گوشی‌های هوشمندی که قابلیت زوم زیاد دارند به‌وفور می‌بینیم. احتمالا حالا تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی را بهتر متوجه می‌شوید. بسیاری از دوربین‌های امروزی با ترکیبت قابلیت‌های این لنز و لنزهای عریض و فوق عریض از طریق نرم‌افزارها، عکس‌های باکیفیت بالا و قابلیت بزرگنمایی زیاد خلق می‌کنند.

گلکسی اس 21 اولترای سامسونگ 2 دوربین تله‌فوتو دارد. یکی 10 مگاپیکسلی و با فاصله کانونی 240 میلی‌متر و دیگری 10 مگاپیکسلی با فاصله کانونی 70 میلی‌آمپری. وجود این 2 لنز است که توانایی زوم 100 برابری را برای این گوشی فراهم می‌کند. همین موضوع اهمیت وجود دوربین‌های چندگانه را در گوشی‌های جدید نشان می‌دهد. تعداد دوربین گوشی بیشتر به معنی کیفیت بیشتر عکس‌ها خواهد بود.

بیشتر بخوانید: مقایسه گلکسی اس  21 اولترا و آیفون 12 پرو مکس

لنز تک‌رنگ (Monochrome)

لنزهای تک‌رنگ سنسوری برای جذب رنگ ندارند و تنها برای ثبت تصاویر سیاه‌وسفید استفاده می‌شوند. همین ویژگی باعث می‌شود این سنسور در ثبت کنتراست‌های رنگی بین پرنورترین قسمت و کم‌نورترین قسمت عکس بسیار موثر باشد. همچنین سنسورهای تک‌رنگ بهترین گزینه برای عکاسی در شرایط نوری ضعیف هستند. دوربین‌های گوشی هوشمندی که یک لنز مونوکروم دارد بهتر می‌تواند کنتراست تصاویر را حفظ کند. این لنزها بهترین گزینه برای دوستداران عکاسی سیاه‌وسفید است.

گوشی‌هایی که این دوربین را در قسمت پشتی خود دارند می‌توانند از توانایی آن در ثبت کنتراست بالا استفاده کنند و عکس‌های باکیفیتی ثبت کنند. وجود این لنز در گوشی‌های هوشمند به ثبت تصاویر باکیفیت با کنتراست بالا کمک زیادی خواهد کرد.

دوربین تشخیص عمیق (Time of Flight ToF)

 دوربین ToF در گوشی‌های هوشمند، یک سنسور تشخیص عمق است. این دوربین با شلیک یک پرتو نور مادون‌قرمز، زمان رسیدن نور به سوژه و بازگشت آن به دوربین را محاسبه می‌کند و درنتیجه می‌تواند عمق میدان را محاسبه کند. یکی از کاربردهای اساسی این نوع دوربین‌ها بوکه کردن تصویر و ثبت عکس‌های پرتره است. البته همه گوشی‌های هوشمند امروزی که دوربین‌های سه‌گانه و چهارگانه دارند از دوربین تشخیص عمق بهره نمی‌برند. بسیاری از گوشی‌ها از الگوریتم‌های پیشرفته و دیگر دوربین‌های گوشی خود برای تشخیص عمق میدان استفاده می‌کنند.

بررسی ترکیب تعداد دوربین‌های گوشی‌های هوشمند

حالا که تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی را دانستیم وقت آن است که تعداد دوربین‌ها را بررسی کنیم. در ادامه می‌خواهیم ترکیب‌های ممکن برای تعداد دوربین‌های پشت گوشی را بررسی کنیم. در حال حاضر فرمول استفاده از دوربین پشت گوشی به این صورت است که هرچه گوشی هوشمند گران‌تر باشد، تعداد گوشی آن نیز بیشتر است. اما هنوز بعضی از شرکت‌ها استفاده بیشت از 2 یا 3 دوربین را ضروری نمی‌دانند. نکته تعیین‌کننده در رابطه با تعداد دوربین‌های پشت گوشی، هدف آن است. بعضی از ترکیب‌ها برای دستیابی به زوم حداکثری هستند و بعضی برای دستیابی به جزئیات و زاویه دید بیشتر.

دوربین چهارگانه

دوربین‌های دوگانه

این نوع از ترکیب تعداد دوربین‌های پشت گوشی، رایج‌ترین نوع دوربین‌های چندگانه است و شروع جنبش دوربین‌های چندگانه نیز با این نوع ترکیب‌ها شروع شد. هرچند در حال حاضر این ترکیب بیشتر در گوشی‌های ارزان‌قیمت مورداستفاده قرار می‌گیرد و گوشی‌های میان رده و پرچم‌دار، از تعداد بیشتری لنز در پشت گوشی استفاده می‌کنند. اما بررسی ترکیب‌های ممکن برای دوربین 2 گانه به تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی کمک زیادی خواهد کرد.

لنز عریض + لنز تله‌فوتو: این یکی از محبوب‌ترین ترکیب‌های موجود در بازار است. هدف از این ترکیب، دستیابی به بزرگ‌نمایی بیشتر و گرفتن عکس‌های پرتره با اثر بوکه باکیفیت است. اما مشکل کار این است که لنز تله‌فوتو معمولا در نور کم عملکرد خوبی ندارد. برای همین است که برای تقویت این ویژگی از دوربین سوم و چهارم استفاده می‌شود.

لنز عریض + لنز تک‌رنگ: ترکیب این دو لنز در گوشی‌های هوشمند باعث می‌شود عکس‌ها کیفیت بالاتری داشته باشند و نویز کمتری نیز داشته باشند. نکته مهم این است که برای کارکرد بهتر باید فاصله کانونی هر دو یکسان باشد و این به معنی خداحافظی با زوم اپتیکال است!

لنز عریض + لنز فوق عریض: این ترکیب برای ثبت عکس با بیشترین دامنه پوشش در یک تصویر است. البته عکس‌هایی که با این لنزها گرفته می‌شوند کیفیت بالایی هم خواهند داشت. در این ترکیب، مگاپیکسل هر دو دوربین باید یکسان باشد.

 لنز عریض + لنز تشخیص عمق: این ترکیب بهترین و محبوب‌ترین نوع ترکیب دوربین‌های پشت گوشی نیست ولی ارزان‌ترین آن است. معمولا گوشی‌های ارزان‌قیمت و میان رده از این ترکیب استفاده می‌کنیم.

دوربین‌های سه‌گانه؛ محبوب‌ترین ترکیب

محبوب‌ترین ترکیب گوشی‌های هوشمند در بازار، ترکیب سه‌گانه است. با اضافه کردن دوربین سوم، امکانات زیادی برای عکاسی اضافه خواهد شد. حالا می‌توان حالت‌های بیشتری برای عکاسی اضافه کرد. باوجوداینکه در حال حاضر ترکیب دوربین‌های چهارگانه به استاندارد تبدیل‌شده است اما بازهم شرکت‌های بزرگی مانند اپل و گوگل ترکیب دوربین سه‌گانه را برای پرچم‌داران خود انتخاب کرده‌اند. بیایید بهترین ترکیب‌های دوربین پشت گوشی را مرور کنیم تا بیشتر تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی را درک کنیم.

لنز عریض + لنز تله‌فوتو + لنز فوق عریض: این ترکیب یکی از موفق‌ترین ترکیب‌های دوربین سه‌گانه است. با این ترکیب هم کیفیت عکس بالا با زاویه دید گسترده داریم و هم قابلیت زوم مطلوبی برای دوربین فراهم می‌شود.

ترکیب‌های دیگر نیز برای حالت دوربین سه‌گانه وجود دارد که به‌اندازه این ترکیب محبوب و موفق نیست. مانند ترکیب لنز عریض، تله‌فوتو و تک‌رنگ یا ترکیب دوربین عمق سنج، لنز عریض و تله‌فوتو.

دوربین چهارگانه

درست زمانی که فکر می‌کردیم 3 دوربین ترکیب کافی و موفقی است، گوشی‌های هوشمند با ترکیب 4 دوربین وارد بازار شدند. اینجا جایی است که دست تولید‌کنندگان برای چیدمان دوربین‌ها بسیار باز است. با حضور 4 دوربین تقریبا می‌توان تمامی ویژگی‌های یک دوربین DSLR را به گوشی‌های هوشمند اضافه کرد. ترکیب موفق و محبوب برای چهار دوربین پشت گوشی معمولا یکی از 2 حالت زیر است:

  • لنز عریض + لنز فوق عریض + لنز تله‌فوتو + تشخیص عمق
  • لنز عریض + لنز فوق عریض + لنز تله‌فوتو + لنز تک‌رنگ

هرکدام از این حالت‌ها ویژگی و مزیت خاص خودش را دارد. اولی در تشخیص عمق میدان و گرفتن عکس‌های پرتره بسیار موفق ظاهر می‌شود و دومی کنتراست بهتری برای عکس‌ها به همراه دارد.

دلیل وجود دوربین‌های چندگانه

حالا که با انواع و اقسام دوربین‌های گوشی آشنا شدید احتمالا دلیل استفاده از چند دوربین در گوشی‌های هوشمند را نیز متوجه شدید. برای رسیدن به کیفیت بالا در عکاسی وجود لنزهای مختلف ضروری است. دوربین‌های حرفه و نیمه‌حرفه‌ای عکاسی یا لنزهای ثابت و قابل تعویض دارند یا از لنزهای متغیر استفاده می‌کنند. این ویژگی باعث می‌شود با کم‌وزیاد کردن فاصله کانونی، امکان عکاسی خوب در سناریوهای مختلف فراهم می‌شود.

اما وجود همچنین لنزهایی به دلیل وزن زیاد و اندازه بزرگ در گوشی‌های هوشمند ممکن نیست. به همین دلیل متخصصان به این نتیجه رسیدند به‌جای لنزهای مختلف و متغیر، دوربین‌های مختلفی برای سناریوهای مختلف عکاسی در پشت گوشی تعبیه کنند. به این صورت ترکیب این دوربین‌ها می‌تواند عکسی مطلوب و باکیفیت ارائه دهد. برای این کار ترکیب‌های مختلفی وجود دارد. تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی با توجه به هدف سازندگان متغیر خواهد بود.

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین برنامه استخاره اندروید و iOS

تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی

عمده‌ترین تفاوت در تعداد دوربین‌های گوشی هوشمند در عملکرد کلی مجموعه دوربین است. البته قیمت نهایی گوشی نیز تاثیر زیادی در دوربین گوشی‌های هوشمند دارد. دوربین‌های دوگانه بیشتر برای افزایش زوم دوربین گوشی یا گرفتن عکس‌های پرتره کاربرد دارند. دوربین‌های سه‌گانه یکی از بهترین و محبوب‌ترین‌ها در بین گوشی‌های هوشمند هستند. با استفاده از 3 دوربین تقریبا تمام کارهایی که یک دوربین حرفه‌ای انجام می‌دهد در دسترس است. درنهایت هم مجموعه‌های چهارگانه و پنج‌گانه نیز در حال فراگیری هستند و امکانات بهتر و بیشتری ارائه می‌دهند. اما نکته مهم کیفیت خود سنسور است نه تعداد دوربین پشت گوشی. برای مثال آیفون 12 پرو با 3 دوربین 12 مگاپیکسلی عملکرد بهتری از گلکسی اس 21 اولترا با 4 دوربین (که یکی از آنها 108 مگاپیکسل است) بهتر است!

دوربین بیشتر؛ کیفیت بهتر

اگر کیفیت دوربین یکی از معیارهای اصلی خرید گوشی هوشمند برای شماست باید اطلاعات خودتان از دوربین‌ها را بیشتر کنید. باید بدانید دلیل استفاده چندین دوربین در گوشی‌های هوشمند چیست و تفاوت تعداد دوربین پشت گوشی چیست. در این مقاله سعی کردیم به سوال مهمی پاسخ دهیم؛ آیا گوشی‌های هوشمند به چند دوربین نیاز دارند؟ نظر شما درباره تعداد دوربین‌های گوشی موبایل چیست؟ نظر خودتان را درباره تجربه کاربری با دوربین‌های چندگانه را با ما به اشتراک بگذارید.

تعمیرات موبایل

نظرات کاربران (0)

guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments